“Walk me out in the morning dew my babe; Walk me out in the morning dew babe; I wouldn't walk you out in the morning dew my honey; I wouldn't walk you out in the morning dew at all…”

In her almost three years of living in the Netherlands, she observed that Dutch did not really care for holidays. They did not celebrate Valentine's Day; they did not care much for Easter; they did not bake cookies, decorate the Christmas tree vigorously or really give each other presents for Christmas like Czechs did. This year there were only 7 days of national holidays that fell under the working week. But one celebration was always big here, no matter what. What used to be the Queen's day and since last year became the King's day was the biggest event of the year. It was truly the time to be in the Netherlands as the King celebrated his birthday. The festivities started already the evening before with the King's night when people partied on the streets and moved on to the next day. Everyone was wearing orange as the national color, beer flowed in full stream, DJs were mixing their house music sets on a number of stages, streets were covered with brick a brack that people were trying to sell. The best place to be was on a boat on Amsterdam's channels. They were lucky to be on one in the last two years. But this year they decided to stay in the town, wondered around, had a drink here and there, bought an absolutely useless but pretty and new hamburger maker on the flea market, ate grilled sausages and partied on a street to the sound of latin house music. They had so much fun just the two of them that she was sad to realize how fast it all ended. She couldn't wait for the next year.
Během těch tří let, co žila v Holandsku, již zpozorovala, že Holanďanům popravdě moc nezáleželo na svátcích. Neslavili Valentýna; nikterak je nezajímaly Velikonoce; nepekli cukroví, nezdobili s vervou vánoční stromek, a ani si moc o Vánocích nedávali dárky, tak jak to měli ve zvyku Češi. Tento rok připadalo v kalendáři jen 7 dní na státní svátky v průběhu pracovního týdne. Ale jeden svátek byl výjmečný a velký, ať se dělo, co se dělo. Co bývával Královnin den a od loňska se začal slavil jako Králův den, patřilo mezi nejvýznamnější události roku. Opravdu stálo za to být v Holandsku v dobu, kdy Král slavil své narozeniny. Oslavy započaly již večer takzvanou Královou nocí, kdy si lidé užívali párty v ulicích, a pokračovali do druhého dne. Všichni byli oblečeni do národní barvy - oranžové, pivo teklo proudem, DJové mixovali house music na nespočtu pódiích rozmístěných po celém městě, ulice byly obskládány haraburdím, kterého se snažili mnozí zbavit a prodat jej za pár centů. Nejlepším místem, kde se v tento den nacházet, byla bezpochyby loď na amsterdamských kanálech. Poštěstilo se jim být na lodi dva minulé ročníky. Ale letos se rozhodli zůstat ve městě, procházeli se jím, sem tam si dali drink, na blešáku koupili naprosto zbytečný přístroj na přípravu hamburgrů, jedli grilované párky a pařili na ulici v rytmech latinské house music. Užili si spolu sami dva tolik zábavy, že jí bylo líto, jak rychle vše skončilo. Nemohla dočkat oslav příštího roku.


About her style HERE / Her recipes HERE
O jejím stylu TADY / Její recepty  TADY

7 comments:

  1. outfit elegantní, ale skvěle zvolený k události:)

    ReplyDelete
  2. Jé to muselo být super, takový jiný svátek než na jaký jsme v Česku zvyklí :) A dortíky krásně ladí s outfitem :)

    ReplyDelete
  3. Ty bys měla vydat knihu nebo psát do časopisu. A to naaranžované oblečení je hrozně krásné. To s těmi svátky je hrozně zajímavé..zkrátka jiný kraj, jiný mrav :)

    ReplyDelete
  4. Ten outfit vypadá moc zajímavě, hlavně ty šaty :)

    ReplyDelete
  5. vzpomínám na poslední Queensday kdy jsem si udělala poerasmový výlet zpátky do Leidenu a bylo to nejlepší! neskutečná party Queensnight v Haagu a potom Queensday v Leidenu - tolik zážitků a vzpomínek ♥ a koukám že zase vyšlo počasí tak to je krása :) a tobě to muselo hrozně slušet!

    ReplyDelete
  6. Anonymous30.4.14

    Konnigsdag v Utrechte je uuuzasny, Amsterdam je v tento den tiez vynimocny, doslova prehliadka freaks, ale Utrecht je Utrecht :-) Keby ze nemam vedla seba priatela ktoreho nakupovanie zbytocnych veci az tak nebavi, motam sa blsakom v rytme hudby cely den. Presli sme sa i detskym blsakom a musim povedat ,ze deti v holandsku zas znova ziskali moj obdiv za svoju podnikavost - odisla som s o 10 e menej ale nic som nekupila :D

    ReplyDelete